Biografie

george-bio

 

In 1997 kwam ik op 10-jarige leeftijd samen met mijn moeder en zus als asielzoeker naar Nederland. Tot en met het jaar 2000 leefden we in verschillende asielzoekerscentra. In 2000 verhuisden we, na het krijgen van een verblijfsvergunning, naar een rijtjeshuis in Stadskanaal. Daar begon ik in de eerste klas van havo.

Meteen in het begin kreeg ik op mijn schoolplein te maken met een groep rechts-extremisten die zichzelf gabbers en neonazi’s noemden. Zo een vijftien rechts-extremisten tussen de 17 en 30 jaar hadden zich verzameld op mijn schoolplein en vielen mij fysiek aan. Enkele leraren keken toe vanuit een raam en deden niets. Dat maakte mij boos.

Mijn school keek ter plekke toe en deed niets, de gemeente en de politie zeiden niks te kunnen doen voor mij. Ik besloot om zelf mijn ‘probleem’ op te lossen en wraak te nemen op de groep rechts-extremisten.

Straatjongen en verbitterdheid
Dat werd het begin van mij als een allochtone straatjongen die van vechtpartij naar vechtpartij ging, de criminaliteit in ging en verbitterd raakte. Zo erg dat ik autochtonen als mijn vijand begon te zien. In de derde klas van de middelbare school werd ik van school afgehaald en bleef ik ongediplomeerd achter.

Ommekeer 
Op mijn 18e moest ik voor de rechter verschijnen. De eis was een jaar gevangenisstraf. De rechter gaf mij een jaar voorwaardelijk. De gedachte dat ik mijn vrijheid kwijt zou zijn in combinatie met de opluchting dat ik voorwaardelijk naar huis mocht, maakte het dat ik op die dag besloot om mijn leven te veranderen. Ik kreeg een tweede kans en die moest ik benutten en afscheid nemen van mijn straatleven. verbeteren.

Roeping
De daarop volgende vijf jaar besteedde ik aan het uitzoeken van wat ik wilde met mijn leven.VBA_photo_hr_01
In 2011 kreeg ik een “ingeving”. Ik zou mijn woede en verbitterdheid van vroeger, mijn ervaringen op straat, discriminatie en racisme en mijn passie voor schrijven en spreken inzetten om positivisme en verbinding te verspreiden. Daarbij zou ik mijn frustratie over de negatieve beeldvorming van ons allochtonen in de media gebruiken om het beeld over ons te veranderen; Voorbeeld Allochtoon werd geboren en ik werd een creatief en sociaal ondernemer. Sindsdien is het mijn levensmissie geworden om een andere lading aan het woord allochtoon te geven, de beeldvorming ten positieve te veranderen en zowel bedrijven als allochtone jongeren als Nederland, vooruit te helpen.

Tegenwoordig is ‘Voorbeeld Allochtoon’ een begrip geworden in Nederland. De filosofie en de oplossing die Voorbeeld Allochtoon biedt, is verfrissend, anders dan anders en heeft daarom de aandacht getrokken van prominenten bedrijven en media. Ik werd 1 van de 101 meest invloedrijke allochtonen van 2014, werd uitgenodigd om bij TEDx te spreken, stond als 1 van de 12 succesvolle allochtonen in een boek van het ministerie in 2013 en heb ik inmiddels samengewerkt met ’s werelds grootste bedrijven. Altijd met het doel om het negatieve om te buigen naar het positieve en diversiteit te bevorderen met een verfrissende en andere blik. Precies waarvoor ik op aarde ben.

TEDx Talk
Door dit hele verhaal wat u net las ben ik in 2014 uitgenodigd geweest om een TEDx talk te komen geven en het te hebben over mijn unieke maatschappelijke oplossing: Voorbeeld Allochtoon. U kunt hieronder het filmpje bekijken. Wat goed is om te weten, is dat Armeens mijn eerste taal is, Nederlands mijn tweede, dan Duits en Engels. In die laatste twee ben ik niet zo heel sterk, dat hoort u ook in de video. Je zou ook kunnen zeggen dat ik vier talen spreek, waarvan twee vloeiend en twee gebrekkig waar ik heel hard aan werk…. Het was in ieder geval heel spannend om de talk in het Engels te geven, want ik was toen ook nog niet zo heel ervaren in spreken voor een groot publiek, laat staan in het Engels, but i did it. Want als er iets is dat ik in mijn leven geleerd heb, is het wel dat je je kwetsbaar mag opstellen, uitdagingen moet aangrijpen en er vol voor moet gaan! Mij boeken als spreker? Dat kan hier


3 thoughts on “Biografie

  1. Ben jij de George Arakel die ik op ubbo emmius in de klas had?

  2. Dat is helemaal correct. u gaf biologie en was de mentor van mijn klas. Ik hoop dat u weer beetje bent bijgekomen na mijn gekkigheden. haha

  3. Beste George, ik heb naar jou video geluisterd op aanraden van een vriendin. Je motiveert mij om uit te stappen! Erg mooi gesproken. Ik ben het helemaal eens met de boodschap die jij uitdraagt. Je hebt een mooie getuigenis. Het negatieve in jou leven heb je om gebogen tot het positieve. Je mag nu met al jou ervaringen en de groei die jij in de jaren door hebt mee gemaakt, tot zegen zijn voor anderen! Als er een wil is dan is er dus zeker een weg. En als je persistent bent dan kom je er wel. Dank je wel. Il zal vast meer van jou gaan leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *