Lezing hokjesdenken

Hokjesdenken; het categoriseren van mensen, voorwerpen en alles wat er tussen zit. De gemiddelde weldenkende burger van Nederland wil het er niet over hebben en is tegen hokjesdenken. Het heeft een negatieve nasmaak gekregen en wie zichtbaar en merkbaar aan hokjesdenken doet, tikken we op de vingers. "Je mag niet categoriseren en moet buiten de hokjes denken," zeggen we dan. Maar kan dat wel?

Het simpele en snelle antwoord is nee. Dat kan niet. Wij kunnen niet zonder hokjesdenken.

De sociale wetenschap en de neurowetenschap bewijzen dat wij mensen niet zonder hokjes kunnen. Het maakt ons leven overzichtelijk, begrijpelijk en makkelijker. Want stel je voor dat je bij het zien van iedere stoel eerst zouden moeten onderzoeken wat een stoel is en wat je ermee kan doen in plaats van het van te voren in een hokje te plaatsen om met de vooraf opgedane informatie de volgende keer niet meer hoeven na te denken. Of stel dat een kat jouw kant op rent en een andere dag een tijger. Door hokjesdenken denk je bij een kat waarschijnlijk “schattig” en “ongevaarlijk”, bij de tijger denk je “gevaar” en “rennen”.

Op dezelfde manieren categoriseren wij mensen. In de meeste gevallen is dat maar goed en pakt het positief uit, maar lang niet altijd. Door net zo simpel te willen categoriseren als bij dieren en voorwerpen, kan het leiden tot problematische situaties. Het kan ervoor zorgen dat er binnen uw organisatie (onbedoelde) racisme en uitsluiting voorkomt, dat hierdoor talentvolle sollicitanten worden misgelopen door het recruitment team, dat een businessdeal of contact verloren gaat en tal van andere problematische volgen.

In de meeste gevallen hebben wij mensen helemaal niet door dat we in hokjesdenken en categoriseren. Zolang je er niet bewust van bent, kun je er niet aan werken en kun je ook niet weten of het problematisch is of niet.

Door de interactie lezing laat ik mensen kennis maken met de positieve en minder positieve kanten van hokjesdenken. Diepgang zoeken in het begrijpen van hokjesdenken en categoriseren is voor iedereen belangrijk om de wereld beter te begrijpen en om de wereld simpeler en mooier te maken. Of u student, leraar, politieagent, politicus, directeur of recruiter bent of in welk beroepshokje u ook zit, hokjesdenken is voor iedereen van belang.

Na de interactieve lezing hokjesdenken zijn de bezoekers bewuster van wat ze denken, waarom ze denken wat ze denken en welke gevolgen het kan hebben. Bewuster door het leven gaan maakt de wereld een stuk aangenamer.

Wilt u binnen uw bedrijf, organisatie, (semi-)overheid of school een keer een lezing over hokjesdenken? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina. Want het maakt niet uit wat u doet, hokjesdenken speelt altijd een rol, laat deze rol bewust zijn en ten positieve.

"Als jij zou zijn zoals zij, wie zou dan zijn zoals jij?"

Ook kunt u George inzetten als Voorbeeld Allochtoon, als inspirerende spreker en/of kunt u hem uitnodigen om een lezing te geven over zijn boek "Persoonlijk succes is een keuze." Mail of bel ons gerust voor meer informatie.